Nu går vi vidare in i wikis.
Vad är en wiki och hur använder man en?
En wiki är en samling av websidor som tillåter användaren att lägga till innehåll på sidan, ungefär som när man skriver i ett forum. Skillnaden är dock att andra kan gå in och redigera i det innehåll du själv lagt till. En wiki kan alltså vara samlingsdokument på massor av människors delade kunskap, man kan jämföra en wiki med ett uppslagsverk.
För att söka i en wiki så sätter man in huvudord i texten,artikeln,innehållet, om det ord man söker på inte finns med i wikin så blir man erbjuden att själv lägga till just ett sådant innehåll.(Alf Westelius (2008))
Så hur fungerar det när man vill lägga till, skapa eller ändra något?
Var sida i en wiki har en editeringslänk. Du trycker där och vips har du kommit in till koden bakom eller till en WYSIWYG redigerare, (What You See Is What You Get) lite olika beroende på vilken mjukvara du använder.(Ritchardson Will(2009)) Sen ändrar du helt enkelt i befintligt inlägg eller så skriver du till information och trycker spara
En wiki är mest begränsad till att hantera text. Enkelt och snabbt är grundtanken bakom en wiki vilket gör att formateringsmöjligheter är av en väldigt underordnad betydelse och bildbehandling sträcker sig bara så långt att det går att lägga in en bild men inte mycket mer. (Alf Westelius (2008))
När jag var ute och letade information om wikis hittade jag en kort film som förklarar wiki på ett enkelt och överskådligt vis. Intresserade? följ länken http://www.youtube.com/watch?v=-dnL00TdmLY
Det finns wikis som alla kan komma åt och använda sig av för information. Tex
wikipedia
Sedan finns det intresse inriktade wikis. Tex.
Svensk MJ-wiki
Sen kan man även som privatperson skapa sin egna wiki om man skulle vilja det. Kanske bara för att ha i ett litet LAN nätverk som man kan ha hemma eller en lite större wiki avsedd bara för arbetsplatsen.
Länkarna tar dig till platser där du kan skapa din egen wiki.
pbwikis
Wetpaint
Wikispaces
Referenslistan finns i Lärkontraktet
MVH Malin
Citat om wiki

2 feb. 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej Malin, tänkte bara tillägga att det hade varit intressant att ha med hur själva publiceringen av editeringen går till. Att vissa wikis inlägg granskas innan de publiceras medans andra publiceras direkt.
SvaraRadera- Richardson, Will (2006). Blogs, wikis, podcasts, and other powerful web tools for classrooms. Corwin Press Inc. UK.
//Ida Linzie